Kişisel gelişim birey olarak insanın doğumundan ölümüne kadar kendini yetiştirmesi ve geliştirmesidir. Kişisel gelişimin en temel noktası insanın kendini tanımasıdır. Gelişimi ile nitelikleri değişen kişi çevresiyle daha çok etkileşimli halde olur. Sosyal yaşamda daha etkilidir.
Kişisel gelişimin fonksiyonel esasları vardır. Düşünce, beyin, bilinçaltı, inanç, hayal gücü, alışkanlıklar, olumlu düşünce, değerler gibi esaslardır.
Ufuk Erbil kişisel gelişimi birkaç başlık altında incelemiştir. Pozitif bakış açısı, gemileri yakmak, hedeflerinizi doğru belirleyin, başarılı olmak, 7 altın anahtar, içinizdeki ses, nasıl mutlu olunur?
Pozitif bakış açısını ele alırken herkesin bir düşünce tarzı olduğunu savunmaktadır. İnsanı diğer canlılardan ayıran en temel farkın düşünmek olduğunu ve bu düşünmenin pozitif olmasıyla kırgınlık, nefret, öfke gibi kavramlardan uzak durulmuş olunur.
Gemileri yakmak olarak nitelendirdiği esas ise her insan zorlu yollardan mutlaka geçmiştir. Önemli olan bu başarısızlıkların ardında başarıyı görmektir. Tüm engelleri merdiven gibi çıkıp başarıya ulaşılmalıdır.
Hedef başarıya götüren tek etkendir denilebilir. Bu yüzden doğru hedef seçilmelidir. Ayrıca başarı için amaçlarımızı da iyi bilmeliyiz. Yalnız başarısızlığı göze alıp, başarılı olunabilir.
Sorumluluk, planlama, uzmanlaşmak, bedel ödemek, pes etmeyin, isteyerek çalışın, asla ertelemeyin bunların hepsi 7 altın kuralımızı oluşturur.
İçinizdeki ses ile hayatınıza yön verirsiniz. Bu yüzden düşünceleriniz olumlu veya olumsuz olduğunda hayat akışınız ona göre devam edecektir.
Mutluluk ise tesadüf değil, kendi oluşturduğumuz şeydir. İnsanın kendini mutlu etmesi bazen çok küçük durumlarla motive olmasıyla bile sağlanabilir.
Görüldüğü gibi her şeyin sonunda başarı vardır. Başarılı olmak adına birçok eylem yapılır. Birçok başarı yazıları veya başarı öyküleri duymuşunuzdur. Hepsi bu durumların bileşimiyle ortaya çıkmışlardır.
Acun Ilıcalının medya kralı olma başarı öyküsü, Gitti Gidiyor’un en çok alışveriş yapılan e-ticaret sitesi olmasının sırları,38 yaşındaki matematik öğretmeni olan Cha Kilyong, yılda 8 milyar dolar kazanmasının başarı öyküsünü örnek verebiliriz.
Bu hikâyelerin hepsinde tek bir nokta vardır. O nokta bir yere gelene kadar fedakârlık yapmalı, şimdiyi değil yarını düşünülmelidir. Çalışan ve hiç pes etmeyen kişi veya kurumlar mutlaka kazanır.